Forskartips

Kanske dina anor försvunnit utan angiven ort. Har Du tur har någon annan sett en värmlänning på en helt annan plats. Gå till Rötters sida med tillfällighetsfynd och klicka på Värmland. En sökning efter en persons grav, kanske kan ge en ledtråd.

På Rötter finns en släktforskarkatalog, samt en nybörjarkurs i släktforskning. Rötter innehåller även en mängd andra tips och råd. Jan Granath har skrivit en riktigt bra nybörjarkurs.

Mikrofilmat kyrkboksmaterial för hela länet finns på Arkivcentrum Värmland och Karlstads Stadsbibliotek. På de flesta lokalbibliotek finns material för det egna området. På Internet finns många kyrkböcker samt bouppteckningar, domböcker mm med bäst kvalitet på Arkiv Digital. På SVAR:s digitala forskarsal finns en massa olika söktjänster och skannat material. På Arkivcentrum Värmland finns Värmlands kyrkböcker skannade från 1895 fram till sekretessgränsen på 70 år, resten ligger i original där sökning kan beställas.

Ett uppskattat föredrag i Karlstad, hösten 2014 av Värmlandsarkivs Karin Wiik, handlade om SVAR och NAD. Den bildserie hon visade kan kanske ge dig tips hur man söker där.

Att läsa litteratur om orten man forskar i kan underlätta. Besök därför gärna våra sidor med boktips.

Om Du har ”oturen” att hamna utanför Värmland i Din forskning, så titta in på vår lista över utbytestidningar. Tidningarna finns i forskarsalen på Arkivcentrum i Karlstad.

Besök också vår länksida, med många nyttiga länkar till Värmländsk forskning. På vår Värmlandssida finns information om varje socken, bl a adresser till våra sockenombud ute i landskapet samt litteratur om respektive socken. I vårt ortregister finns över 5600 Värmländska ortnamn upptagna.