Styrelsen

Styrelsen för Värmlands Släktforskarförening väljs vid föreningens årsmöte. Mandattiden är två år för ledamöter och ordförande.

Styrelsen 2023

Efter årsmötets val av ledamöter och därpå följande konstituerande styrelsemöte  fick styrelsen följande sammansättning.

Lars-Göran Jansson (Ordförande)

Britt-Marie Johansson (Vice ordförande)

Gunnar Jonsson (Sekreterare och webredaktör)

Eva Lejrin (Ledamot)

Elisabeth Björkman (kassör, medlemsansvarig och Facebook-moderator)

Tomas Andersson (Ledamot)

Berith Hemmingberg (Ledamot)

Monika Becker (Vice sekreterare)

Sonja Skagerud Östlund (Ledamot)

Lisbeth Wärme (Ledamot)

Carl-Johan Ivarsson (adjungerad, Redaktör VärmlandsAnor)

Kontaktuppgifter

Funktion Namn Kontakt Uppdrag Specialkompetens
Ordförande Lars-Göran Jansson, Karlstad ordforande@varmlandsrotter.se
054-83 75 81
Vice ordförande Britt-Marie Johansson, Forshaga vice@varmlandsrotter.se
070-530 63 30
yttre@varmlandsrotter.se
Evenemang yttre Domboksforskning
Sekreterare Gunnar Jonsson, Säffle sekreterare@varmlandsrotter.se
076-768 11 54
Internetansvarig Historiska kartor, Ortnamn, Värmlands Kyrkboksregister
Kassör Elisabeth Björkman, Grava kassor@varmlandsrotter.se
073-640 76 03
Facebookadministratör
Medlemsansvarig
DNA-forskning
Ledamot Tomas Andersson, Forshaga 070-237 83 54
Ledamot Monika Becker, Hammarö 070-294 34 36
Ledamot Berith Hemmingberg, Munkfors 079-040 97 36 Lokalgruppsansvarig
Vice sekreterare Eva Lejrin, Karlstad 070-685 99 60
Ledamot Sonja Skagerud Östlund, Skoghall 070-340 99 64inre@varmlandsrotter.se Evenemang inre
Ledamot Lisbeth Wärme, Molkom 070-686 90 76

 Övriga funktionärsposter

Revisorer Lennart Sennmark, Karlstad (sk)
Annica Nyhlén, Arvika
Roland Hammar, Deje (ersättare)
Valberedning Peter Borg, Molkom (sk)
Ragnar Johansson, Forshaga
Lennart Andersson, Forshaga
Materialförvaltare Lars-Göran Jansson, Karlstad
Jouransvarig Peter Borg, Molkom
Redaktör VärmlandsAnor Carl-Johan Ivarsson, Söderköping
Tidningslayout Kerstin Osterman – KEOZ

Vilka som varit förtroendevalda sedan föreningens bildande ser du här.

”CV”

Lars-Göran Jansson, ordförande
Jag föddes 1959 i Ängebäck i Nyeds socken. Bor  i Karlstad och är till professionen affärssystemkonsult. Som konsult hjälper jag företag att få bästa möjliga hjälp och stöd av sitt affärssystem. Jag och min sambo bor på Mjölnargården och har en numera vuxen och utflugen son. Mitt intresse för släktforskning väcktes tidigt av att en släktforskare på 60-talet gjort en stamtavla utgående från Erik Jonsson född 1705 och bosatt i Fageråsen, Nyed. Detta var en av vår släkts anfäder. På pappas sida är alla anor från Nyed och på mammas från Väse. Började släktforska 2001 och är medlem i Värmlands släktforskarförening sedan 2002. Mina första trevande forskarförsök gjordes på Arkivcentrum i Karlstad med hjälp av mikrokort och läsare. Är sedan 2004 ordförande i ”Släktföreningen Erik Jonsson-släkten från Fageråsen”. Bland mina slutförda projekt är jag nog mest nöjd med ”En utvandrare från Suttertjärn” publicerad i Värmlandsanor 2003:4. Mina pågående projekt är en antavla för vår son, och en dokumentation om livet i byn Ängebäck, samt några personporträtt. De församlingar jag forskat i mest igenom åren är Nyed, Väse, Sunnemo och Gustav Adolf, och brukar försöka hjälpa andra släktforskare via Anbytarforum i mån av tid.

Britt-Marie Johansson, vice ordförande
Jag är en värmländska som är uppväxt i Forshaga där jag också är bosatt idag efter en kortare period som bosatt i Karlstad. I mitt yrkesliv har jag i 40 år arbetat på Telia där jag till största delen arbetat som Kompetensutvecklare dvs. utbildat både nyanställd och befintlig personal. Mitt intresse för släktforskning startade i slutet på 80-talet då det kom ett brev från USA där släktingar sökte efter sin svenska släkt. Idag vet jag att mina anor kommer mestadels från Värmland med inslag från Närke och Skåne. Det är bönder, ladugårdskarlar, pigor och drängar i en lång rad med inslag av en och annan indelt soldat så jag kan med stolthet säga att jag är kommen från ”de grå stugornas folk”. Sedan många år har jag varit medlem i Värmlands Släktforskarförening. Från 2017 är jag ny medlem i styrelsen och verksam i föreningens programgrupp.

Gunnar Jonsson, sekreterare
Jag är född 1958 och uppvuxen i Säffle. Efter tre-årigt tekniskt gymnasium med inriktning på industrielektronik, anställdes jag vid Värmlands Trä i Säffle, där jag varit hyvelmästare i 35 år. När hyvelverksamheten lades ner i Säffle valde jag att inom samma företag bli målare. Jag började släktforska den 23 oktober 1980 och har mina anor främst i Värmland (längs Byälven och Klarälven) och Ångermanland (runt Säbrå). Jag har tidigare lett studiecirklar i släktforskning inom Studieförbundet Vuxenskolan. Jag har INTE anor på Värmlandsnäs. Jag har varit medlem i Värmlands Släktforskarförening sedan starten 1983, och blev vald till sekreterare 1993. Inom föreningen är jag även redaktör för denna hemsida och ansvarig för postorderförsäljningen samt samordnare för kyrkboksregistren. Jag är även medlem i Säffle Hembygdsförening och föreningen DIS. Mina forskarprojekt är bygdeforskning i Kila (främst östra delen), register till arkivalier rörande Kila, ättlingar till klockaren Elias Carlberg i Kila samt ”konsultarbete” i torpinventeringar runt Säffle. Jag bor kvar i den lilla och mysiga staden Säffle. Mina intressen förutom släktforskning är geocaching, bygdeforskning, foto, data (bl a databashantering och bildbehandling) och svampplockning.

Elisabeth Björkman, kassör
Jag är född 1946 i Karlstad. Mellan 1946 och 1951 bodde vi på min fars föräldragård i Dalsland. 1951 flyttade familjen till Önnerud i Grava socken. Jag och min man bor nu i mitt föräldrahem I Önnerud och vi har även sällskap av en grå liten katt. Större delen av mitt yrkesverksamma liv har jag arbetat som ekonom och systemförvaltare i Karlstads kommun och på Livsmedelsverket i Uppsala. Jag hade inte tänkt börja släktforska när jag slutade arbeta 2013, men i kontakter med Värmlands Släktforskarförenings arrangemang och en långt kommen släktforskning, som min bror gjort ledde det till att även jag började släktforska. Jag utsågs till Facebookadministratör  för föreningen och senare valdes jag till adjungerad ledamot. 2019 valdes jag in i styrelsen. Sedan 2016 släktforskar jag med DNA vilket är otroligt intressant och gett många träffar både inom och utom Sverige. Men det fordras att man har en gedigen pappersforskning, som grund  när man skall värdera träffarna och att även de har pappersforskat. Spännande träffar är närmaste grannarna (sedan 1951) och en elvamänning i Australien. Jag är också cirkelledare för en  DNA-cirkel i Karlstad. Att forska i Grava sockens historia och levnadsvillkor i Sverige över tid, är andra forskningsområden, som ger mervärde till släktforskningen. Andra intressen är fotografering och att skriva av prosa och lyrik.

Tomas Andersson, Ledamot
Jag är 67 år uppväxt i Ransäter bor sedan 1977 i Forshaga, gift och har två uppväxta grabbar. Har hållit på med släktforskning i 14-15 år men mer på allvar de senaste 7 åren. Har genom en kurs med Lennart Andersson och Ragnar Johansson lyckats lära mig en del om hur och var man kan söka.

Monika Becker, ledamot
Jag är född och uppvuxen i Lesjöfors, Rämmens församling. Flyttade till Karlstad i 20-årsåldern och bor sedan 25 år tillsammans med min sambo Lars på Hammarö. Började med släktforskning för 5 år sedan och blev medlem i föreningen ungefär samtidigt. Pensionär efter 42 år som chefssekreterare i privat och offentlig regi. Eftersom jag har de allra flesta anor från Rämmens och Gåsborns församlingar, har jag ägnat mig mest åt forskning just i den delen av Värmland. Farmor och morfars förfäder var nästan uteslutande smeder och smedsdöttrar, så det har kommit att intressera mig särskilt och fört mig till många bruk i Värmland och Dalarna. Jag har även forskat lite i USA och det har varit en särskild utmaning. Jag har där hittat en fyrmänning som jag har en trevlig och intressant mail-växling med. Lokalhistoria är också ett stort intresseområde för mig och ligger släktforskningen nära. Det är alltid intressant att följa upp gamla anor med information om platserna de bodde på och hur de levde och arbetade. Handstilstydning är också intressant och viktigt, men både svårt och tidsödande. I alla fall skulle jag vilja fördjupa mig ytterligare i gamla handstilar och förbättra mig inom det området.

Berith Hemmingberg, ledamot
Jag är född 1960 i Göteborg och bodde där i 25 år. Efter det flyttade jag till Stockholm, gifte mig och fick mina 2 döttrar. Stannade där i 21 år. Bott i Munkfors 11 år. Släktforskning har jag försökt mig på redan i 20-års åldern, men kom igång på riktigt för omkring 20 år sedan. Sedan 8-9 år har jag haft släktforskarkurser genom ABF, ungefär lika länge har jag varit med på Kärnåsen under Klarhäljaveckan. Jag var med och startade släktforskarjouren på Hagfors bibliotek för ca 9 år sedan. Har varit relativt aktiv i Värmlands släktforskarförening sedan dess.

Eva Lejrin, ledamot
Jag började släktforska 2006 efter att i flera år haft funderingar på att börja. Men det är svårt att få tiden att räcka till när man jobbar och har familj – men nu när barnen är utflugna och jobbet inte tar någon tid längre så finns inga hinder. Min släkt är utspridd – Dalarna, Hälsingland, Ångermanland och t o m Finland, ja även Värmland och Amerika förstås – och min forskning har hittills gett mig många nya vänner och kontakter såväl i Sverige som utomlands. Själv är jag född och uppvuxen i Karlstad men har varit härifrån i många år. Är tillbaka i stan igen sedan 2001.

Sonja Skagerud Östlund, ledamot
1 juni 2012 fick jag avtalspension efter att ha jobbat 44 år på Nordea Bank AB /Wermlandsbanken. Det gav mig möjlighet att satsa mer tid på min släktforskning. Jag är född, uppväxt och bosatt på Hammarö. Är dock ingen äkta Hammarötass, då min far kom från Oviken i Jämtland och min mor från Värmländska Brunskog. Intresset för släktforskning har funnits sedan 70-talet, då vi fick tillgång till ett släktforskningsmaterial över ”Fågelsjösläkten i Bergs kommun”, fars rötter på hans mors sida. Har senare också fått tillgång till böcker om Gränsjösätrane och Södra Finnskogen i Glava, som är en del av min mors rötter. Världsarvsgården ”Bortom Åa i Fågelsjö” är idag ett museum och byggdes i samband med att området koloniserades av finländare på 1600-talet, vars anfader var Markku Suutari från Lievestuori, Rautalampi socken i Finland, född omkring 1550 död 1633. 2009 blev jag medlem i Värmlands Släktforskarförening och gick då en grundkurs i släktforskning för Hans Olsson på Medborgarskolan. För att fördjupa mina kunskaper har jag även gått kurserna: Att läsa gamla handstilar, Historiska kartor och programmet Min släkt. Sedan ett par år tillbaka deltar jag tillsammans med 10 andra släktforskare i en släktforskningscirkel på Medborgarskolan. I min släktforskning har jag gått ut från mina barnbarn och försöker följa deras rötter bakåt i tiden. Det är min förhoppning att någon gång i framtiden kunna sammanställa en skrift till dem om deras historiska bakgrund som innehåller skogsfinnar, torpare o bönder, bergslagsmän, smeder, soldater, valloner m.m.

Lisbeth Wärme, ledamot
Jag heter Lisbeth Wärme och född 1955 på landet i byn Gaperud i Nyed. I gården har min släkts anor på fädernesidan bott sedan 1700-talet. Min mors anor härstammar från Fasterud i Nyed. Jag bor sedan 14 år tillbaka i byn Acksjön norr om Molkom med min man och vi har tre vuxna döttrar och 7 barnbarn, alla boende i Nyed. Gick i pension 2018 efter att ha arbetat de sista 25 åren inom It med både utbildning, support, som systemadministratör och projektledare. Har varit medlem i Värmlands släktforskarförening i ca 5 år och invald som ledamot år 2023. Det var min syster som introducerade mig i släktforskning och har ägnat mig åt det i ca 8 år. Eftersom hon hde kartlagt rakt nedstigande led i släktforskningen har jag breddat min med syskon, makar och ättlingar samt lite andra grenar. DNA-forskning är jag nybörjare i men vill gärna lära mig mera där. Eftersom många generationer i min släkt bott i samma by har jag förutom ren släktforskning också registrerat och kartlagt Gaperuds befolkning från slutet 1700-tal till nutid. På så sätt har jag fått en historisk syn på hur det kunde vara att leva och bo under olika århundranden.Dessutom också funnit släktskap mellan olika familjer som jag inte visste om. T ex visade det sig att en nuvarande granne var var min femmänning! Jag forskar mest inom Nyed då de flesta anorna kommer härifrån men även Fryksände, Sunnemo och Färnebo. I min farmors släkt i Fryksände är det flera som flyttade till Norge. Det finns även ett antal emigranter och några som flytt landsbygden och åkt till Stockholm, Göteborg och Eskilstuna men de flesta har hållit sig inom Värmlands gränser.