Sägner och inspelningar från Värmland

Sägner
Institutet för språk- och folkminnen har samlat sägner från hela Sverige, varav 73 st från Värmland. Mycket handlar om tomtar, väsen och troll. Du når dem via en klickbar karta på Sägenkartan

Marta Persson i Norra Finnskoga,  född 1857 berättar följande sägen om läkekonst:
”När en onge blev sjuk, så hade en inte nôn doktor som en kunde ta hit å få reda på utå. Det var många käringar här som kunde ”stöpe” med bly. En fick till sig en käring som hade stöpslev med sig. Hon tog vatten i en skål som en fick hålla över bröstet på ongen. Då tog hon smält bly å hade i stöpsleven, så att det föll ned genom hålen i stöpsleven å i vattnet. Se’n fick en ställa skålen ifrån sig försiktigt, å så titta käringen på figurerna som låg i vattnet. Då kunde hon säga varifrån sjukdomen hade kommit.”

Inspelningar
Värmlands Släktforskarförenings medlemmar hjälpte ju i höstas till med att leta upp ättlingar till ett antal personer vilka spelats in i ett projekt för dialektforskning. Under september 2018 räknar man med att alla inspelningarna skall var publicerade på nätet. Totalt 210 inspelningar från Värmland omfattas. Inspelningarna läggs ut efter hand men för närvarande finns endast två värmländska intervjuer publicerade. Gå in på Dialektkartan och klicka på kartan där, så kan Du lyssna på Karl Fjellberg från Brunskog, född 1879 eller Lars Jansson från Ölme, född 1864 när de berättar om stort och smått från bygden.

Blir spännande att se hur värmlandskartan fylls med inspelningar, och vi ser fram emot att få lyssna på dem.