2024_42

Spettungen Lekvattnet Värmland Världen

Nils Börjesson och Gunvor Waller. ISBN 978-91-796-9815-7.

Gunvor Waller har ärvt berättelsen och materialet om Spettungen av sin far Nils Börjesson (1920–2004) och kompletterat den och utgett den som en mycket gedigen bok med titeln ”Spettungen Lekvattnet Värmland världen”. Spettungen är namnet på en sjö i det som kom att bli Lekvattnets socken och också namnet på ett hemman med skogsfinska anor. Vi får följa människorna på gården som gått i samma släkt under 300 år från tidigt 1600-tal.

Redan efter några få sidors läsning kommer, åtminstone för mig, en ny och intressant kunskap om skogsfinnarnas liv, nämligen att ”fastlagda rågångar fanns långt före finnarnas ankomst”. Jag tolkar den uppgiften som att den skogsfinska och den svenska kulturen redan från början både blandades och levde sida vid sida. Den informationen följs sedan av många små och stora bevis för att likheterna mellan det skogsfinska och det svenska levnadssättet är betydligt fler än skillnaderna. Det känns både sympatiskt och trovärdigt.

Boken har ett trevligt upplägg med en föredömlig innehållsförteckning, efterord med ord- och begreppsförklaring och källförteckning. Författaren har också generöst delat med sig av sitt tillvägagångssätt i forskningen och även lämnat tips om hur man kan gå tillväga. Textformaten är olika markerade så att man lättare kan skilja texterna åt, vilka som skrivits av de bägge författarna. Fotografier, kartor och andra illustrationer livar upp texten.

För den som har sina anor vid Spettungen och i området måste denna bok vara en guldgruva. Men även för alla andra är det givande att läsa om familjerna som avlöst varandra genom århundradena. Som ett exempel på hur livet inte kan styras, kan nämnas berättelsen om det barnlösa paret som med testamente försökte ordna det bästa för sin kvarlåtenskap och hur ödet på olika sätt omintetgjorde detta.

Språket är lättsamt och man dras med i handlingen och vill gärna fortsätta läsa om de olika personerna och hur det går för dem. Dessutom finns långa och genomarbetade avsnitt av mer dokumentär art om till exempel ”Kvinnorna”, ”De usla vägarna” och ”Förnekelse och förnedring”. Det sistnämnda avsnittet belyser särskilt de fördomar och missuppfattningar som rått genom åren vad gäller skogsfinnarna. Till och med mätningar av skallar och andra groteska tillämpningar av så kallad ”rashygien” förekom under 1900-talets början i Värmlands finnskogar och Gunvor Waller funderar över om dessa undersökningar även kom till Spettungen. Det påminner oss om att i släktforskningen hålla i minnet de skilda värderingar som gällt genom tiderna och styrt och påverkat livet.

Den här innehållsrika boken kan man ha i bokhyllan som ett uppslagsverk och ständigt återkomma till, även som en inspirationskälla.

Monika Becker