2024_22

Ölmemålet: En dialekt- och sockenmonografi

Elias Storm

Norlén & Slottner 2023. ISBN 978-91-89705-15-9. 125 sidor, inbunden.

Att släktforska innebär ju inte bara att söka sina förfäders födelse- och dödsdatum och försöka knyta samman och dokumentera levande och döda släktingar i ett nätverk.

Vårt intresse brukar ju också fördjupas kring alla tänkbara aspekter på förfäders och förmödrars liv. En av dessa viktiga aspekter är språket, både den talade dialekten och ortsnamnen. Elias Storm är en ung forskare som beskriver sig själv som en av de sista dialekttalarna.

I den här boken har han skapat en verklig monografi över sin hemsockens dialekt och gör en noggrann beskrivning över ljudlära och grammatik. Vi får bl.a. veta att ölmeborna själva uttalar sin sockens namn utan det tjocka ”l” som annars är gängse i Värmland och som säkert är vanligast när andra värmlänningar skall uttala sockennamnet.

Utöver vanlig grav och akut accent, så har ölmemålet även grav och akut cirkumflexaccent. Ölmemålet har också tolv korta vokalfonem, till skillnad från rikssvenskan som har nio. Se där, två viktiga lärdomar i boken!

Dialektforskning är en gren av språkvetenskapen där forskningsfronten ibland inte rört sig på framåt 100 år. Boken är skriven med språkvetenskapliga ambitioner och gängse vetenskapliga begrepp och folkmålsalfabetet används. Det gör kanske att boken är något svårtillgänglig för den som inte läst så mycket språkvetenskaplig litteratur förut. Men Elias är också en god pedagog som alltid ger talrika exempel på sina rön.

För den som är intresserad, så rekommenderas att ni lyssnar på Elias Storms eget föredrag i ämnet, som också ger fler exempel från Värmland utanför Ölme. Föredraget ägde rum på Arkivcentrum hösten 2023 och finns inspelat och möjligt att se och avlyssna genom Värmlands Släktforskarförenings medlemssidor.

Boken innehåller också en utförlig genomgång av ortsnamnen i Ölme, och en samling av berättelser på Ölmemål.

Vi får hoppas att Elias Storm fortsätter att skriva om och dokumentera språk i Värmland. För när debutboken håller denna klass, vad månde det inte komma framöver!

Carl-Johan Ivarsson