2023_31

Greges i Tömte del 1-2

560 sidor i två delar. Hembygdsföreningen Köla Stämma, femte upplagan 2022. Beställes från Hembygdsföreningen Köla Stämma, Prästgårdsvägen 5, 673 96 Åmotfors eller info@kolahembygd.se

I juni 1979 utkom den första utgåvan av detta omfattande ättlingaverk kring Greges Simonsson i Tömte, Köla (1672–1742) och Ingeborg Halvardsdotter (16881759). De fick fem barn och 13 barnbarn som i sin tur har ett stort antal ättlingar fram till idag.

Bland dem fanns Margareta Nerander (1919–1983) som var en flitig forskare och som återfinns i tabell 2195 i föreliggande utgåva. När hon avled tog sonen KG Nerander över hennes forskning och han har med tiden uppdaterat och datoriserat utforskandet av Gregesättlingarna. Den här utgåvan är publicerad med hjälp från Disgen. Tidigare upplagor har recenserats i denna tidskrift, nummer 1990:4 och 2013:2.

Förordet till denna upplaga som är den femte är undertecknat i december 2022. På de dryga fyra decennierna som förflutit sedan första utgåvan har förstås släkten förmerat sig och äldre generationer finns inte i livet längre. Mycket av det som hänt sedan 1979, men långtifrån allt är uppdaterat. De som var små barn då har ju idag ofta barnbarn.

Det finns också större möjligheter att följa upp personer som lämnat västra Värmland och flyttat till andra delar av Sverige. Det torde också finnas ett betydande antal Gregesättlingar i Norge och USA men här finns det mer att upptäcka. Men några Gregesättlingar finns också i mer exotiska platser som Argentina.

Uppställningen är lätt att överblicka för en van släktforskare, och troligen också för en som inte är bekant. Det finns kartor över Värmland och över Köla.

Gregesättlingarna återfinns idag till betydande del i hembygden Köla, men också i grannsocknar som Eda, Järnskog och Karlanda. För min del har jag inte så många beröringspunkter med Köla i min egen forskning, men jag det visade sig att jag personligen känner flera Gregesättlingar.

Som i varje sådan här bok finns det personer som gjort sig allmänt kända, som Kölas egen akademiledamot Henry Olsson, racerföraren Eje Elgh (vars släktnamn kommer från Älgestad i Köla), skådespelerskan Lill Terselius och Melodikryssets programledare Bengt Haslum. Samt mer lokala kändisar som Brunskogs mångårige kyrkoherde och hovpredikant Lennart Nilsson. Här finns också Kölas hembygdsforskare Karl Rencke, Hans Bolstad och Edvard Olsson.

I slutet av del 2 finns personregister som gör det lätt att hitta i de 2686 tabellerna.

Carl-Johan Ivarsson

Värmlands Släktforskarförenings hemsida