2022_21

Historiska berättelser under 15 sekler

Av Lena Calmestrand

ISBN-978-91-983462-0, tryckt hos Trollreda i Trollhättan 2021. Format: A4, spiralbunden, 306 sidor. Kan beställas genom att kontakta författaren på: lena.calmestrand@gmail.com. Priset är 225 kr + porto 100 kr och pengarna skänker författaren till välgörande ändamål.

Ett omfattande material från ett antal olika källor har sammanställts av författaren under ett antal år, och har sin utgångspunkt i frågeställningen ”Var Nils Finne i Saxåhyttan, min mormors farfars farmors farmors farfars farfars far, en son till Valborg Henriksdotter Flemming i hennes första äktenskap med Lasse Finne?”

Om svaret på frågan är ja, så har författaren fått fram en mycket lång rad av anor, där det i vissa fall är sägner och antaganden som är källan, medan senare generationer kan styrkas genom arkivmaterial.

Inte mindre än 47 generationers anor under 15 sekler berättas det om med olika grad av detaljrikedom. Spännande uppgifter om hur livet levdes och samtida historiska händelser mm är samlat här.

Som släktforskare har man lärt sig att vara källkritisk och vid första anblicken kan den här typen av antavlor innehålla allt för många antaganden för att kallas släktforskning, men om man tar av sig den källkritiska hatten, och i stället ser den som en beskrivning av ett antal personers liv kopplat till historiska händelser blir den intressant. Om antagandena ovan är riktiga ger det en extra krydda åt berättelserna.

Det finns en bra innehållsförteckning och källhänvisning.

Lars-Göran Jansson

Värmlands Släktforskarförenings hemsida