2017_31

Juhoila – en gammal finngård i Värmland

Av Peter Nilsson, Sven Röjdmark och Anna Röjdmark. Är Du intresserad av boken kontakta Anna Röjdmark, anna.rojdmark@telia.com

Jag fick tillfälle att läsa en bok om Juhoila, en av landets största och bäst bevarade finngårdar. Gården ligger vid Multtjärn norr om Östmark, Värmland.

Boken som är på 151 sidor är skriven av Peter Nilsson, Sven Röjdmark och Anna Röjdmark och de är samtliga ättlingar till Juho Eriksson f. 1713 och den som gav gården dess namn.

Jag fängslades snabbt av berättelserna i boken. Dessa stäcker sig från svedjebränning till nutid och innehåller många intressanta personporträtt. Människorna, platserna, finngården och livet beskrivs i lagom långa kapitel vilket gör att överskådligheten blir bra. Den rikt illustrerade boken innehåller även skildringar av de många besök som gjorts på gården under årens lopp. Dessa skildringar är utifrån besökarens perspektiv och beskriver gårdens människor och livet på gården. Femte generationen på Juhoila var de  ex syskonen Jussi, Heikki, Mina, Martta, Marja och Erkki. I boken beskrivs på ett fint sätt hur de levde sina enkla liv nära naturen på gården i den nordvärmländska storskogen. Besökare på gården har beskrivit den gästfrihet som rådde.

Lars-Göran Jansson

Värmlands Släktforskarförenings hemsida