2001_42

Släktkrönikan

Bengta Källström och Mats V Pehrson (redaktörer). Utgiven på eget förlag. 447 s, A5, hft, ill. Beställes på tel 08-6538985 eller 060-174855.

Detta är en skildring av en bergsmanssläkt såväl framåt som bakåt i tiden och utgående från bruksägaren Per Victor Pehrson och hans hustru Mathilda på Gelleråsen i Karlskoga i slutet av 1800-talet. De båda redaktörerna är barnbarns barn till dessa makar.

Vid Släktforskarförbundets ordförandekonferens i Borås detta år behandlades kvalitet i släktforskningen, varvid böcker som den här dömdes ut som helt värdelösa för släktforskarna. Och varför detta hårda omdöme? Jo, det finns inget personregister! Gång på gång har denna brist påpekats av recensenter såväl i denna tidning som i andra släktforskartidningar. Många författare inom hembygdsrörelsen får man väl vid det här laget betrakta som obildbara i detta avseende. Men det är mer betänkligt när släktforskare, som här, ignorerar detta med personregister.

Efter detta inledande gnäll, låt oss se på bokens förtjänst.

Vid en första genombläddring undrar man hur man skall kunna orientera sig i det digra materialet. Men det hela klarnar när man studerar innehållsförteckningen. Där finner man att redaktörerna lyckats disponera de många till karaktären olika avsnitten på ett mycket tilltalande och översiktligt sätt. Säkert något att ta efter för andra författare till liknande böcker.

Källström, som är huvudförfattaren, kan konsten att fängsla läsaren. Hon skriver lätt och ledigt och utan att man inte riktigt vet om det, så har man lästa åtskilliga sidor. Även avsnitten som författats av andra släktmedlemmar är mycket lättlästa, gissningsvis tillrättalagda av Källström? Vissa avsnitt är skrivna på engelska av i England bosatta släktmedlemmar. Inte heller dessa torde utgöra något hinder för den någorlunda språkkunnige läsaren.

Pehrson, som är reklamman, har varit ansvarig för bildmaterialet. Och det märks att det är ett proffs som redigerat bilderna. Här finns minsann inga murriga och svarta foton av den art man tyvärr alltför ofta ser i släktforskarpublikationer. Och nästan varje sida är illustrerad, vilket gör läsningen till ett nöje.

Det är många färgstarka personligheter som skildras i boken. Arvet från Bergslagen ger sig till känna genom en lång rad bergsingenjörer, kemister och metallurger. Från den engelska släktgrenen lägger man särskilt märke till löjtnant Peter Pehrson i det brittiska flygvapnet, som under det första världskriget sköt ner fyra fiendeflygplan. Anknytningen till många brukspatroner i östra Värmland är påfallande. En släktmedlem är t ex den kände bruksägaren Alfred Carlsson på Storbrohyttan i Filipstad, född 1838. Bakåt i tiden kan släkten härleda sin härstamning från Torbjörn Pederson som blev adlad 1544 och dennes son Frans Torbjörnsson Ekestubbe.

Detta är en imponerande släktforskarprestation som redovisas på 447 sidor. På bokens baksida antyder redaktörerna att det kan bli aktuellt med ett supplement i framtiden. Kanske man då kan räkna med ett personregister?

Lars-Gunnar Sander

Värmlands Släktforskarförenings hemsida