2001_12

Härdens Historia – historien om ett kvarter i Säffle

Claes Åkerblom. Säffle 2000. 76 sid. Eget förlag, häftad, ill. Personregister. Pris 80 kr, beställes genom författaren, tel. 0533/14535.

Den idoge forskaren Claes Åkerblom publicerade en dokumentation över kvarteret Gärdet i Säffle, det kvarter där hans släkt bott i nära 100 år. Historiken belönades med första pris i Värmlands lokalhistoriska förenings manustävling, och gav ”blodad tand” att ge sig i kast med Gärdets närmaste grannkvarter, Härden.

Nu ligger historien om Härden klar, och genom den avslöjas att det nu ganska stillsamma kvarteret, som huvudsakligen innehåller bostäder varit hemvist för en lång rad olika verksamheter av de mest skilda slag.

Läsaren får stifta bekantskap med baptistkapellet med det egendomliga namnet Linnéasalen, de vackra systrarna Björlin (varav en blev Gösta Bohmans svärmor), speceriaffären där det var ”Gammelvala året runt”, Engers ullspinneri, de många hotellrörelserna, Säffle rundradio och mycket annat. Alla dessa personer och händelser, som på olika sätt är en del av köpingens och stadens historia.

Bakom historiken ligger ett omfattande forskningsarbete och många personliga kontakter, både med minnesgoda säfflebor men också med människor runtom i landet, med de mest skilda anknytningar till kvarteret. Bokens värde förhöjs ytterligare av de många bilderna och det omfångsrika personregistret. Boken om kvarteret Härden är av största intresse för alla med anknytning till Säffle.

Carl-Johan Ivarsson

Värmlands Släktforskarförenings hemsida