1996_44

Svenskamerikanska kändisantavlor

”24 Famous Swedish Americans and their Ancestors. A Collection of Ancestor Tables”. Ed. Bo Lindwall. Sveriges Släktforskarförbund, Stockholm 1996, 284 sid, ill, ort- och personregister, ISBN 9187676-17-6. Säljes genom förbundet, se prislista i Släkthistoriskt Forum. Släktforskarförbundet uppmärksammar Migrationsåret 1996 genom att ge ut en trevlig bok med 24 svenskamerikanska kändisantavlor. Boken är riktad främst till en amerikansk publik, och språket är engelska.

Boken ger tips för amerikaner som vill finna svenska ursprung. Läsaren informeras om svenskt källmaterial, namnskick och arkivväsen. Persongalleriet bland antavlornas probander är mycket blandat. Här finns en uppfinnare, tre författare, två nobelpristagare, en presidenthustru, flera film- och TV-stjärnor med flera. Alla är inte 100 % svenskättlingar, varför dessas antavlor inte publiceras i sin helhet. För serietecknaren Bud Grace redovisas till exempel endast hans farmors fäderne. Grace vill inte tillkännage sin ålder, han anges som född 25 januari 19xx. Författaren Carl Sandburg härstammar från Erik XIV via en dotter vars mor var frillan Agda Persdotter.

Jag skall här kort beröra de antavlor som har värmländskt innehåll. Månfararen Buzz Aldrin härstammar på fädernet från smedsläkten Aldrin i Norra Råda, men har också djupa rötter i Sunne, Lysvik, Fryksände, Ekshärad och Dalby. Författaren Ray Bradbury har rötter i Dalarna med utlöpare i Gåsborn. Affärsmannen Curtis Carlsons farmor var född i Svenstorp i Sunne och hennes anor finns i denna socken samt i Östra Ämtervik. Uppfinnaren John Ericsson var som alla vet född i Långbanshyttan i Färnebo och hans förfäder har också bott i denna bygd sedan 1500-talet. Filmstjärnan Melaine Griffith (tidigare gift med Don Johnson) har anor i Västergötland och på Dal och överraskande nog i Smärslid i Tveta. Förmodligen var hennes förfäder bekanta med recensentens ff mm mf, Sven Smerström, som var soldat i Smärslid vid denna tid.

Högsta domstolens ordförande (Chief justice) William H Rehnquist utnämndes till årets svenskamerikan 1993 och besökte då Sverige och sin farfars födelseplats i Lene, Frykerud. Längre tillbaka finns anorna också i Boda, Grums och Brunskog. Rehnquist kan också räkna sin härstamning från kyrkoherdar i Brunskog på 1600-talet. Rehnquist torde vi få se på TV vid presidentinstallationen i januari.

Utarbetandet av antavlorna har varit ett lagarbete mellan olika forskare, de flesta välkända namn för läsare av Släkthistoriskt Forum. Arne Linnarud i Karlstad har utrett släkter i Sunne. Boken är en idealisk gåva till släkten i Amerika, men är också mycket givande för svenskar i Sverige. Kanske du har gemensamma anor med någon av dessa kändisar?

Carl-Johan lvarsson, Säffle

Värmlands Släktforskarförenings hemsida