2014_1

Åter till ursprunget efter 300 år

Av Lars Wahlmark

Historien börjar 1956. Jag, mina föräldrar och syskon bodde då på Radhusgatan 4 i Iggesund, Njutångers församling, X län. Min far arbetade som förman inom pappers/massaindustrin och den hösten hade han fått ett nytt jobb på fabriken i Karlsborg, därför flyttade familjen upp till Nedre Kalix, ett brukssamhälle i Norrbotten. Men där blev vi inte kvar så länge. Redan året därpå drog familjen långt söderut, c:a 150 mil. Nu hamnade vi i Mönsterås, Kalmar län. Efter ytterligare tre år var det dags för ny flytt. Den här gången gick flyttlasset till Bäckhammar och där bosatte vi oss på Krontorps gård i Visnums församling och där blev vi kvar. Även jag började så småningom arbeta på Bäckhammars bruk.

1996 fick vi som jobbade på Bäckhammar ett erbjudande om att hyrköpa en dator. Jag var lite tveksam inför detta. Jag hade nyss blivit opererad för en svår sjukdom och visste inte hur det skulle gå, men blev i alla fall övertalad att skaffa en dylik apparat. Sedan fick jag tag på en tidning, som hade information om, att man kunde hålla reda på sin släkt, med ett program i datorn. Jag laddade hem en gratisdemo för att testa och det slutade med att jag köpte licens på ”Min Släkt”.

Hemma hos min mor fanns det två böcker med släktregister för Njutångers och Arbrå församlingar. Med dem som utgångspunkt kom jag igång med att mata in släkten – sakta och led för led. Med de utskrifter, som jag då fick fram, ville jag visa för mina brorsbarn varifrån släkten kommer. Efter att ha suttit ensam på min kammare och forskat några år, fick jag reda på att två av mina gamla klasskamrater också sysslade med denna hobby. Den ene var dessutom en arbetskamrat till mig och helt plötsligt fick jag då några att rådfråga och diskutera med.

Jag räknar mig som hälsing, eftersom både min far och mor och deras föräldrar är av hälsingeblod. Min far var en så kallad oäkting enligt kyrkböckerna, Vi har dock känt till vem som ansvarade för faderskapet. Farmor var likaså född i ”oäkta” säng men även hon visste vem som var hennes far. Min far hade dock inte bott tillsammans med sin far och när han blev moderlös som tioåring så fanns det ingen information om släkten bakåt på farfars sida. Eftersom det inte fanns något tvivel om vem som var min farfar, så började jag med att forska på honom via kyrkböckerna i Arbrå och Norrala socknar men ganska snart hamnade jag i Norra Råda, Värmland. Helt plötsligt efter ett par generationer visade det sig att jag är en utlöpare av smedsläkten Gevert och det ledde vidare till Stockhaus; mästersmeden Hans Stockhaus, från Münster i Tyskland. Han kom till Sverige ca 1582.

När en av mina släktforskande klasskamrater fick reda på, att jag hade Stockhaus i släkten, kunde han berätta att en Stockhaus hade bott på Krontorp. Ett år senare, med förkylning i kroppen, skulle jag kolla uppgifterna men först ville jag ta reda på hur det var med kopplingen till Aldrins. Då speciellt Buzz Aldrin, den andre mannen på månen. Jag googlade på Aldrin och fick upp en stor gul ruta med röd text: Jonas Andersson Stockhaus. Jag fixade till min Aldrins sida först.

Nu var det dags, att ta itu med Stockhaus. Han hade en sonson, Jonas Andersson Stockhaus som föddes 1654 i Kristinehamn. denne Jonas blev brukspatron på Cronetorps gård Visnum. 1692 Köpte han Krontorps och Bäcks hamrar. Dessa var stångjärnsbruk.

1971 firade Bäckhammars bruk sitt 100-årsjubileum som pappersbruk och företaget gav då Arvid Ernvik i uppdrag att skriva en bok om brukets historia och där finns det en hel del att läsa om min Stockhaus.

I Kristinehamns kyrka hänger detta praktfulla epitafium över Jonas Stockhaus

Mitt släktskap med Jonas Andersson Stockhaus går via följande personer:

Andersson Stockhaus, Jonas (1654 – 1696)
far: Stockhaus, Anders (1590 – )
bror: Stockhaus, Adam (1593 – 1645)
dotter: Adamsdotter Stockhaus, Sara (1624 – )
son: Gefwert, Adam (1640 – 1713)
son: Adamsson Gefwert, Henrik (1675 – 1732)
son: Henriksson Gefwert, Erik (1708 – 1755)
son: Eriksson Gefwert, Peter Gustav (1750 – 1815)
dotter: Persdotter Gevert, Lisa (1794 – )
dotter: Persdotter, Engelborg (1830 – 1897)
son: Wahlmark Persson, Karl (1876 – 1943)
son: Wahlmark, Karl Gustav (1901 – 1982)
son: Wahlmark, Anders Birger (1925 – 1981)
son: Wahlmark, Lars Gunnar (1956 – )

Jag arbetar fortfarande på Bäckhammars bruk och när jag sitter här i rättarbyggnaden, på Krontorps gård, får jag rysningar i hela kroppen. Det är 300 år mellan mig och Stockhaus, som båda vandrat här på tomten. Huset ligger 50 meter från den gamla smedjan, som även kallades Mohammarn. Den har också kallats Krontorps hammare. Min två år äldre bror, född 1954, bodde ett tag på Sjöhammaren, som även den låg under Krontorp.

Jag har många gånger funderat över ödets spel med oss människor. Vad var det som styrde, när mina föräldrar efter fyra års flyttande hit och dit i Sverige, så småningom beslöt att flytta just hit, där våra anfäder trampat samma jord som jag nu gör?

Värmlands Släktforskarförenings hemsida