2008_4

Ölmedrängen och Rockefeller

Av Ingvar Sjögren

I min ägo finns en liten blyertsstiftpenna i nysilver som blev starten på min släktforskning. Min mor som inte lever längre berättade för flera år sedan att pennan kom från hennes föräldrahem.

Hon mindes att pennan kallades ”amerikapennan”. Hon berättade att min mormor hade en bror som utvandrat till Amerika. Enligt hennes berättelse arbetade han som chaufför hos Rockefeller. I samband med någon av Rockefellers Europaresor besökte han släktingarna i Sverige. En av de presenter han hade med sig var nämnda penna.

Detta hände någon gång kring 1930. Jag har förstått att kontakten med släkten på andra sidan Atlanten var ganska sporadisk för att så småningom upphöra helt.

På jakt efter fakta

Åren gick och när jag en dag såg pennan fick jag idén att undersöka historien bakom min släkting som var chaufför hos Rockefeller. Jag hade inte släktforskat förut men fick tips av en arbetskamrat.

Jag började med 1890 folkräkning som fanns tillgänglig på nätet. Jag hittade min mormor och uppgifter om hennes familj. Familjen bodde på torpet Ängtorpet i Ölme. Hon hade två bröder som hette Wilhelm Jansson född den 10 februari 1875 och Erland Jansson född den 29 september 1880.

Jag blev rekommenderad att köpa CD-skivan ”Emigranten Populär 2006”. Där fanns uppgiften om Wilhelm som utvandrade som 19-åring och Erland som 17-åring. Det var nya uppgifter då jag tidigare hört att det var en av mormors bröder som utvandrade.

Vem av de två bröderna blev chaufför hos Rockefeller och var tog den andre brodern vägen? Jag ”googlade” osystematiskt på amerikanska hemsidor tills jag hittade hemsidan ”Rockefeller Archive Center”.

Det var möjligt att kontakta arkivet via mail med frågor. Det framgick dock på hemsidan att man hade svårt att få fram uppgifter om personer som arbetat hos Rockefeller.

Jag mailade ändå till arkivet uppgiften om födelsedata och namn på mina två släktingar och att en av dem skulle ha varit chaufför hos Rockefeller. Efter två dagar kom mailsvar.

Någon med det efterfrågade namnen fanns inte i arkivet. Däremot hade de uppgift om en chaufför som hette William Johnson. Han hade samma födelseår och födelsedatum som Wilhelm Jansson. Enligt arkivet var det vanligt att emigrationsmyndigheterna eller emigranten själv ändrade sitt ursprungliga namn till ett mer ”amerikanskt” namn.

Efter några dagar får jag via kurirpost, utan kostnad för mig, översänt kopia på materialet som fanns i arkivet om William Johnson. För att vara säker så kollade jag med passagerarlistorna som fanns på Ellis Islands hemsida. Där fick jag fram att Wilhelm Jansson kallades William Johnson när han kom till Amerika. Jag hade hittat rätt person.

Arkiven berättar

Första gången William finns omnämnd i arkivets handlingar är 1905 i en lista över julgåvor och hans sysselsättning var ”Stableman and coachman”. Det innebar att han sannolikt arbetade i stallet. Nästa uppgift finns om honom 1910 då han tillsammans med fem andra ”coach and stableman” fick sin lön justerad till 65 dollar per månad.

Familjen John D Rockefeller Jr brukade tillbringa sommaren i delstaten Maine. Man var tvungen att söka nya körkort för att få köra bil i en annan delstat. I arkivet finns kopia på en ansökan för två personer i familjen Rockefeller och två anställda att få köra bil i Maine. En av de anställda som anges i ansökan är William. Ansökan lämnades inför sommaren 1919. I ansökan framgick även William födelsedata och att han var ”five feet and eight inches tall and weighing 150 pounds” samt att ögonens färg var blå och håret ljust.

I arkivet finns vidare ett brev från John D Rockefeller Jr till Willam i februari 1940. William fyller 65 år och ska sluta sitt arbete hos Rockefellerfamiljen efter mer än 40 år.

Det är ett personligt skrivet brev där Rockefeller tackar honom för allt som han betytt för Rockefellerfamiljen. Rockefeller konstaterar att relationen mellan familjen och William har varit mer än som en anställd och kännetecknas av ett ömsesidigt förtroende och genuin vänskap. Han påminner om den vänskap som grundades när de tillsammans skötte familjens hästar som de båda älskade.

I brevet nämns också att William nu flyttar till ett eget hus och Rockefeller hoppas att de pengar som William själv sparat tillsammans med månatliga pensionen från Rockefeller på 113 dollar ska ge honom ett bra liv.

Avslutningsvis skriver han att William skall inte tveka att höra av sig om han drabbas av några problem och inget ska få fördärva den vänskap som finns mellan William och varje medlem i Rockefellerfamiljen.

Vad hände sedan?

I arkivet finns också ett urklipp ur tidningen ”Tarrytown Daily News” den 5 augusti 1952. Tarrytown var den stad som Rockefeller bodde i och också där som William bodde efter han slutat sitt yrkesliv. I artikel nämns att den 1 augusti firar William Johnson och hans fru Mary guldbröllop. Högtiden firas tillsammans med sönerna William Jr och Walter som också bor i Tarrytown. Två barnbarn har de också.

Rockefeller läser artikel, arkiverar den och skriver ett brev där han gratulerar och uttrycker sin tacksamhet för alla de år de tjänat Rockefellerfamiljen. Det finns också en kopia i arkivet på en notering till ekonomiavdelningen att det ska bifogas en check på 500 dollar till brevet.

I arkivet finns också ett brev från Mary och William med tack för gåvan och det som Rockefellerfamiljen betytt för dem.

Genom kontakten med Rockefeller Archive Center fick jag veta vad som hände min morrmors bror i USA. Min forskning fortsätter nu med en förhoppning att kunna etablera en kontakt med Williams Johnsons ättlingar men även kanske hitta uppgifter om ytterligare tre av min mormors bröder som utvandrade till Amerika.

Genom att studera husförhörslängderna före 1890 har jag nämligen upptäckt att min mormor hade ytterligare två bröder som också utvandrade till USA.

Värmlands Släktforskarförenings hemsida