1985_2

Häxor och Trollkarlar

Av Stina-Kari Olsson, f. 1851

Det var en gumma som bodde inte långt härifrån som mjölka på knivar, hon hade ingen ko då. Först tog hon mjölken från en som bodde i närheten, i Eriksbol. Då tog han hennes ko genom skôtt (skott), för han kunde lite också, o därefter körde hon kniven i väggen, när hon ville ha mjölk o mjölka på den. Hon tog en täljkniv, men jag vet inte att det var någon särskild kniv.

Får blev klippta vid påsk, o det syntes märken efter saxen. Och en påsk var det en gris i Frosterud här i Rudskoga som trynet blev vridet snett på. De misstänkte en käring, för de hitta hennes strumpeband vid lagårn där.

En i Nytorp här i Rudskoga skulle kärna och fick inte smör. Då gjorde hon opp eld i ”ommen” (ugnen, bakugnen) o kasta in grädden där. Och på natten kom den med ”smörslaga” som förstört för henne, de va ”skrädder-Jaens” hustru i Nytorp.

De gamla har även talat om att de kunde skära i smör, o det blev blod på kniven om inte smöret var riktigt.

”Trollsmörgåser” kunde de också få se strax utanför husen, t ex på tröskeln. Då var det inte bra, det var några som ville den lett. Men om de slog till den som de trodde om det, så blod kom, så kunde den inte göra något.

Det skulle falla tre dagger på midsommarnatta, o de skulle ta den i lakan på andras marker o sen ge sine djur den. Jag vet e här som gjorde det.

Värmlands Släktforskarförenings hemsida