2022_23

Öden och liv i Järnskog

Av Anders Överby, Kjell-Ove Larsson, Hans Nilsson, Sara Andersson, Nils-Erik Åhlander.

Jârnskebygda nr 23, Järnskogs Hembygdsförening. Tryckt 2022. ISBN 978-91-85957-27-9. Pris 295 + ev. frakt 110 kr. Säljes av Anders Överby 070-602 39 29, e-post 111463@telia.com.

Det finns rätt mycket skrivet om Järnskogs socken i Nordmarks härad. Dock finns det inte någon riktig sockenbok – och det är inte heller denna bok. Eller det kanske beskrivas som ”en lite annorlunda sockenbok”.

Men Öden och liv i Järnskog är ändå Järnskogshistoria, mest berättad i personliga berättelser. Precis som på andra ställen har Järnskogs kyrkogård blivit inventerad på gravstenar av kulturhistoriskt intresse.

I många fall har man gjort en bevarandeplan, med fokus på gravstenars ålder, material, former, titlar och ortsnamn. Men bevarandeplanerna har inte alltid givit rättvisa åt det person- och släkthistoriska intresset. Men det finns flera initiativ från lokal nivå för att detta skall avhjälpas.

I Säffletrakten har det blivit en hemsida – vi har skrivit om detta i VärmlandsAnor. I Järnskog har man skrivit en bok. Den kom ut i början av året och är en del av hembygdsföreningens skriftserie Jârnskebygda. Men det är också en prydlig bok i hårda pärmar, producerad i samarbete med Votum Media och formgiven av Per Kollberg.

Bakom boken står en forskar- och författargrupp även om Anders Överby skrivit det mesta av texten. Den skrivande distriktsläkaren känner vi från tidigare böcker om krigstid och jakt i bygden.

Utgångspunkten har tagits i själva gravstenarna, och de människor om vilka de minner. Det finns många intressanta människor att berätta om. Här finns det bilder av gravstenarna och många porträtt, hus-, miljö- och arbetsbilder ifrån olika tidevarv.

I boken ryms också några blandade berättelser kring Järnskog i förfluten tid. I slutet finns också presentationer av bokens författare och uppgiftslämnare.

Bokens styrka är ändå temat med gravstenar och för mig hade gott hela boken kunnat fokusera på dessa. Visst är Järnskog värda en traditionell sockenbok också – som inblandad i Karlandaboken så hade jag hoppats att grannarna i norr hade försökt att överträffa oss. Det hoppas jag kommer med tiden.

Men till dess så får vi studera den här boken och lära oss mer om de människor som funnits i Järnskog under tre sekler.

Carl-Johan Ivarsson

Värmlands Släktforskarförenings hemsida