2009_22

Bättre sent än aldrig

om ödetorpen i Treskog, Gunnarskog

Författaren, Lars Persson, har gett boken titeln ”Bättre sent än aldrig” och därmed torde han – med rätta – mena att han tillhör den sista generation, som fortfarande har minnen från den tid då många av dessa torp fortfarande var i drift och gav en knaper bärgning till sina brukare. För en utomstående, som bläddrar i boken, framträder bilden av att fattig-Sverige var en ytterst påtaglig realitet för många så sent som för två mansåldrar sedan.

Lars Persson med medhjälpare har åstadkommit en heltäckande dokumentation av de ödetorp som finns inom det som förr benämndes ”7/4-dels hemandet Träskog, Mangen och Tenhöjden”. Inom detta begränsade område fanns det inte mindre än 221 torp, av vilka nu alla är borta.

Jag utgår från att det finns många som uppskattat detta omfattande arbete och jag är övertygad om att framtida släktforskare kommer att skänka honom en tacksamhetens tanke, att han tog sig an detta arbete innan allt fallit i glömska.

Boken är på 131 sidor, är inbunden och kostar 200 kr. Den kan beställas hos författaren, tel. 0570-146 48 eller hos bokhandeln Bokträdet i Arvika, tel. 0570-135 95.

Åke Hörnqvist