2008_42

Karlstad i förändring – en tidsresa

En DVD-skiva utgiven av Värmlandsarkiv. Projektledare: Olle Nilsson Finns att köpa på Arkivcentrum och hos bokhandlarna i Karlstad. Pris: 300 kr.

Under några veckor har jag njutit en anrättning med mersmak. Karlstad i förändring – en tidsresa är titeln på den DVD skiva Värmlandsarkiv presenterat under hösten 2008.

Arkivpedagog Olle Nilsson har utifrån Kvarteret Merkurius tagit ett intressant och givande grepp om inte bara stadens utan vår samtids historia.

Skivan är trevligt gjord med fakta och fördjupning som lockar till arkivstudier inte minst. Vi får vandra gata för gata runt kvarteret och varje fastighet bjuder på film, ljud och bilder. Genom människor som levat och verkat i kvarteret kommer vi vidare bakåt i historien. Vi får träffa handlare som börjat sin levnads bana i andra länder. Vi får följa dom genom krig och flyktsituationer men vi får även lära känna några av de svenska militärer som spelade olika roller i Andra Världskriget. Vi kikar in på bakgårdar och i herrskapshem.

Den värmländska högläsningstraditionen passar utomordentligt bra in här och ger en extra dimension åt de berättelser och ögonvittnesskildringar som ges. För den som har sina anor i 1800 talets Karlstad kan skildringar från Biskop Rundgrens salonger ge precis den dimension man aldrig får via arkiven – beskrivningar hur gästerna inte bara såg ut utan också lät och förde sig. Detta är mycket mer än Kvarteret Merkurius.

För att klargöra betydelsen av t.ex. en affärs verksamhet har Olle Nilsson tillåtit sig göra flera utflykter i såväl Karlstad som övriga landet. Detta är ett grepp jag gillar. Vi besöker en mängd platser utanför kvarteret som Mosaiska begravningsplatsen, Tuppenhof, Mariebergsskogen, Nickebo, Bergsons, Tingvalla IP och Sjötullen.

Trevliga tidningsartiklar, originalhandlingar med renskrifter, reklambroschyrer för kläder samt en mängd av mycket vackra fotografier gör produktionen allmänt småputtrigt trevlig. Det stora antalet journalfilmer livar upp och ger minnen.

Visst kommer jag ihåg elefanterna som gick genom stan varje gång Cirkus Scott kom på besök. Norsen som köptes i Saluhallen och som mormor stekte i smör. Det man önskar när man tar del av allt detta är att man skulle kunna förmedla lukt! Känna kaffedoften med allt nybakat från våra konditorier som Hugo Nilssons och Ekmans.

Min favoritaffär låg här: Nygren & Åhlins. De flyttade sedan till Sågverksgatan och blev Fixa Järnia. I dagarna upphör den butiken och därmed är ett betydelsefullt kapitel i stadens historia till ända.

Det är verkligen en bra rubrik som satts på denna skiva – Karlstad i förändring – en tidsresa. Inte bara innehållsmässigt utan även till form är skivan en tidsresa. Länkar till hemsidor finns i stor mängd för den som vill gå vidare i sin forskning och till och med källregistret är osedvanligt trevligt utformat.

Det här är en produktion som jag kan rekommendera. Om staden har råd så skulle man satsa på att ge varje nytt Karlstadshushåll en skiva i inflyttningspresent. Detta är inte någon överdriven reklam utan en trevlig historiestund utan vår vanliga Värmlandspatriotism.

Margareta Modén