2000_33

Ullerud – Vår plats i universum

Studiecirkel inom Dejeprojektet. Eget förlag, Karlstad 1999, 17 x 24,5 cm, inb, 192 sid, ill

När Dejeprojektet startade 1996 var en av aktiviteterna att samla ett antal personer med starkt intresse för bygden. Tillsammans med Vuxenskolan drog man igång en studiecirkel med temat Ullerud – vår plats i universum. I den beslutade deltagarna att bygga upp ett bildarkiv, vilket resulterade i att det idag finns 2500 bilder inlagda i en dator. Av dessa har ett antal ”godbitar” samlats i rubricerade bok. Resultatet är ovanligt lyckat, speciellt med tanke på att det är amatörer som står bakom arbetet. Bildmaterialet är mycket väl återgivet och redigerat. Även den som inte har någon anknytning till Dejetrakten kan säkerligen lockas att bläddra i boken med visst intresse.

För en del platser finns korta historiska notiser till glädje för den släktforskare som inte är särskilt bekant med trakten. En gammal karta från 1830 över Mölnbacka bruk kan nog också intressera en och annan.

Av utomordentligt stort värde är att man verkligen bemödat sig att namnge alla personer på de många grupp­foton som finns. Alltifrån Deje IK:s fotbollslag från 1938 till ett 70-tal barn från en söndagsskolefest 1944.

Bilderna kanske inte är tillräckligt gamla för att intressera så många släktforskare av idag, men alltefter som tiden går kommer nog alltfler att uppskatta denna bok. Som tyvärr är så vanligt med den här typen av hembygdsböcker, så saknar man person- och ortsregister.

Lars-Gunnar Sander