Jakten på Hambergs björk
Av Gunnar Jonsson
Släktforskarens vägar äro outgrundliga. Ibland börjar man leta efter en björk. Det låter inte klokt, men för ett antal år sedan fick jag ett mail från en släktforskare, som jag nu glömt namnet på. Han undrade om jag hade någon aning om var Hambergs björk fanns.
Jag var ju tvungen att erkänna, att jag inte hade en aning. Men adressaten på kortet bodde i Dejefors, och vid den tiden hade vi inhyrd underhållspersonal på jobbet. En av dom bodde trakten, så jag frågade honom. Han visste inget men sa att ”allt sånt där gammalt vet farsan om”. Och visst visste ”farsan” var Hambergs björk fanns. Själva björken var borta sedan länge, men platsens namn levde kvar. Och platsen var vid järnvägsöverången i Risätter i Nedre Ullerud, strax öster om Deje. Och då föreningens förre ordförande Hans Olsson och jag var ute och for i trakterna, besökte vi nämnda övergång. Ett foto togs från exakt samma plats, och visst kände man igen sig. Den ena portstolpen stod kvar och på den gamla björkens plats stod en yngre avkomma, kanske en av dom små som syns på gamla fotot. Dock redan torr och snart ett minne blott även den.
Vem var då adressaten, Fröken Louise Bergström i Dejefors? Kristina Lovisa (Louise) Bergström föddes i Dejefors, Nedre Ullerud 16/11 1854 som dotter till klensmeden Anders Bergström och hans hustru Stina Kajsa Gevert. Hon avled 19/4 1911 i Dejefors. Stina Kajsa avled först 1920, så det kan vara hon som är den ”mor” som ska hälsas till på kortet.
Så till fotografen. Kunde han vara bror till Louise? Möjligt är ju att det är han som står med ytterligare en kamera på bilden. Då, när jag fick frågan, hittade jag mycket riktigt en fotograf i kyrkböckerna, men nu när artikeln ska skrivas är det helt omöjligt. Kanske någon av VärmlandsAnors läsare sitter inne med svaret.
Så till det, för min del, mest intressanta i frågan: Vem var Niklas Hamberg? Kunde han vara komminister i Nedre Ullerud? Risätter var ju komministerboställe. Min anfader, med samma namn, Niklas/Nils Hamberg var vågmästare vid Byälvens järnvåg vid Säffle på 1700-talets mitt. En av hans barnbarn, Carl, blev komminister i Ölme 1810. Så präster finns ju i släkten. Men prästman visade han sig inte vara. Niklas Hamberg var inspektor och bodde på Mossen under Västra Deje. Han var född 5/6 1784 i Kristinehamn som son till besökaren Peter Hamberg och hans hustru Ingrid Svensdotter. Niklas hustru, Maria Hamberg, var född 14/12 1776 i Fösked, Nyed, som dotter till skräddaren Olof Hamberg, född 1740 och hans hustru Sigrid Andersdotter, född 1749. Hustrun Maria avlider 27/2 1843 i Risätter. Att hitta besökaren Peter Hamberg i Kristinehamn visade sig vara svårt. Han finns inte med i varken husförhörslängdens personregister, eller det släktnamnsregister som landsarkivet upprättad för Värmland. Yrket besökare för dock tankarna till Hambergssläkten från Åland, varav många arbetade inom tullväsendet.
Niklas Hamberg står skriven under Västra Deje från 1815. I böckerna står stundom Hamnberg, vilket kan ställa till det, då det även finns en släkt med det namnet. 1825 dyker familjen upp i Risätter. Niklas tituleras då Gifte mannen, för att från 1846 stå som torpare, då åter med namnet Hamnberg. Han dör där 3/4 1852.
Så vi kan väl då med sannolikhet anta att det var denna Niklas Hamberg som har något med rubricerade björk att göra. Planterade han den kanske? Ja, det får vi väl aldrig veta, men troligt är det.