2004_2

Maria Rudquist
Fotografen som for till Amerika

Av Claes Åkerblom

Maria Rudquist är bara en av de tiotusentals värmlänningar som lämnat hembygden för ett okänt öde i USA. Till skillnad från de flesta andra har Maria Rudquist däremot lämnat otaliga spår efter sig – under några år hade hon nämligen egen fotoateljé i Säffle. Just bilderna med hennes namn är det som väckt vårt intresse för denna bortglömda värmländska.

Ett kvinnoyrke

Vid sekelskiftet 1900 var fotografyrket ett kvinnoyrke – inte så att kvinnorna dominerade yrkeskåren, men i databasen över 1900 års befolkning i Sverige hittar vi 154 kvinnor bland de totalt 358 personer som bar fotografens titel. Av dessa var i sin tur alla utom fem ogifta. En av dessa ogifta kvinnor som slagit sig på fotografyrket var alltså Maria Rudquist.

Maria Rudquist var född 1879 i Kila socken, där fadern Anders Rud stod som korpral i Rud. Modern Märta Kajsa Andersdotter blev 1880 änka och ensam med fem minderåriga barn – Alfred f. 1870, Anna Eleonora f. 1872, Johannes, f. 1875, David f. 1877, och så lillflickan – tillika föremålet för vårt intresse – Maria. Modern stod härefter som fattighjon och familjen tycks ha haft en svår tid. Allteftersom flyttade barnen till Åmål, och 1898 var det moderns tur att följa efter dem.

Bröderna vid järnvägen

De tre bröderna flyttade alla till Åmål 1892. Alfred Rudqvist gifte sig med Emma Johansdotter från Hanhals och lär senare ha varit bosatt på annat håll i Sverige. Johannes Rudh förblev ogift och stod under många år som lokeldare vid BJ i Åmål. Även David fick tjänst vid järnvägen och bar titeln lokförare. Han gifte sig med Tekla Charlotta Johansson från Kylingarud och antog namnet Ljungqvist.

Systern Anna Eleonora Rud var i ett par omgångar bosatt i Stockholm. Vid återkomsten till Åmål bar hon titeln sjuksköterska. Hur hon hade fått möjlighet att få denna utbildning är obekant. Hon gifte sig med baptistpastorn Alfred Engdahl från Slädekärr i Tösse. Paret emigrerade 1911 jämte sonen Sam till USA. Där föddes samma år tvillingarna Martha och Eric. Martha dog tidigt, medan Eric alltjämt är vid liv. Sam blev civilingenjör och sysslade med brokonstruktioner. Bland annat lär han ha skrivit en bok, Roads are beautiful. Eric Engdahl har varit verksam inom kemiområdet. Både Anna Eleonora och maken dog i USA 1947.

Utbildning i Åmål?

Maria Rudquist kom till Åmål 1899. Hon var bosatt hos modern och stod inledningsvis som sömmerska. Var hon fick sin utbildning till fotograf är okänt – men sannolikt var det i Åmål.

1906 återvände Maria Rudquist till Värmland och bosatte sig i Säffle där hon hade flera släktingar, bl.a. en morbror August Rudqvist som var målaremästare. I följe hade hon modern Märta Kajsa som dog året därpå.

Maria övertog 1906 Adolf Petersons fotoateljé på Västra Storgatan. I Seffle-Tidningen meddelade hon sig den 4 januari 1906: ”Fotografiatelié är nu öppnad i Jacob Svenssons hus invid Postkontoret. Och utlofvas ett välgjordt arbete till moderata priser. Rekommenderande mig i allmänhetens välvilliga hågkomst. Seffle den 21 dec. 1905. Maria Rudquist.”

Ateljén kunde spåra sina rötter till 1887 då den startats av Alexander Jern. Därefter följde i tur och ordning karlstadsflickan Emmy Sandelin från Sandbäcken, Alma Löfgren, B.W. Williamson och innan Maria Rudquist alltså Adolf Peterson.

Ett nästan dockliknande ansikte, elegant fångat genom Maria Rudquists kamera.

Ateljé vid Postgården

Fotoateljén var inrymd i handlande Jakob Svenssons gårdshus på Västra Storgatan 14, i gränsen mot den gamla Postgården i Säffle. Liksom sina företrädare var Maria bosatt i anslutning till ateljén. Kundtillströmningen tycks ha varit god, och det finns en mängd bilder bevarade från åren hon var verksam i Säffle. En stor konkurrent var givetvis legendariske Ludvig Åberg, men i de västra kvarteren tycks Maria Rudquist haft en stark ställning. Hon har även tagit en del topografiska motiv.

1913 var emellertid epoken i Säffle till ända. I februari detta år lämnade hon hemlandet för ett okänt öde i USA. Systern Anna Eleonora – som gift sig med pastor Alfred Engdahl – hade som ovan nämnts emigrerat till USA två år tidigare. Familjen Engdahl flyttade mellan olika stater, men till dem tycks Maria inte ha kommit. Gåtan om Marias öde i det nya hemlandet förstärks av att 93-årige systersonen Eric Engdahl aldrig ens hört talas om denna sin moster.

I de flesta album

Ateljén i Säffle övertogs av Charlotta (Lotten) Petersén. Hon var född Jansson, 1864 på Hammarö, och hade tidigare varit gift med en järnhandlare Petersén. Sedan 1903 drev hon Matilda Janssons ateljé i Åmål, som hon övertagit av sin syster. Verksamheten i Säffle drevs under bara något år – och då som Matilda Janssons Eftr.

Även om Maria Rudquist tycks vara bortglömd i hemlandet – den kanske sista person som hade minnen av ett besök i ateljén dog innan julen 2003 – har hon till skillnad från många andra amerikafarare lämnat många spår efter sig i hemlandet. I de gamla familjealbumen hittar man så gott som alltid bilder med signaturen Maria Rudquist, Seffle.

En liten renässans fick Maria Rudquist i mars 2004 då Värmland besöktes av den välkände geofysikern Eric Robert (Bob) Engdahl, ordförande och tidigare generalsekreterare i IASPEI och syskonbarnbarn till Maria Rudquist. Men någon kunskap om Maria hade han tyvärr inte i bagaget.

Om någon av VärmlandsAnors läsare skulle råka ha kännedom om ”fotografen som for till Amerika” får denne gärna höra av sig till artikelförfattaren. Tillsvidare förblir hon inte så värst mycket mer än ett namn, om än på otaliga bilder i otaliga album…

Maria Rudquists anor
Far Anders Andersson Rud, soldat, korpral
f 1843 i Kila, d 1880 i Kila
Mor Märta Cajsa Andersdotter
f 1841 i Kila, d 1907 i Säffle
Farfar Anders Svensson, dräng
f 1814 i Kila
Farmor Maria Johannesdotter
f 1813 i Kila
Morfar Anders Bengtsson Rudquist, soldat
f 1805 i Gillberga
Mormor Märta Jonsdotter
f 1808 i Långserud
Farfars far Sven Magnusson
f 1780 i Huggenäs
Farfars mor Märta Ersdotter
f 1783 i Kila
Farmors far Johannes Persson
f 1792 i Kila
Farmors mor Maria Nilsdotter
f 1784 i Kila
Morfars far Bengt Bengtsson
f 1767 i Gillberga
Morfars mor Ingrid Andersdotter
f 1768, d 1813 i Gillberga
Mormors far Jon Andersson-Högman-Hagman-Rangeman, soldat
f 1781 i Svanskog, d 1812
Mormors mor Margareta Olofsdotter
f 1777, d 1855

Värmlands Släktforskarförenings hemsida