Styrelsen

Styrelsen för Värmlands Släktforskarförening väljs vid föreningens årsmöte. Mandattiden är två år för ledamöter och ordförande.

Styrelsen 2018

 Lars-Göran Jansson
Ordförande
Britt-Marie Johansson
Vice ordförandeGunnar Jonsson
Sekreterare
Webbredaktör
Eva Lejrin
Vice sekreterare
Thore Jansson
Kassör
Medlemsansvarig
Kjell Hasselroth
Ledamot
Sonja Skagerud-Östlund
Ledamot
Berith Hemmingberg
Ledamot
Ulf Fritzson
Ledamot

Kontaktuppgifter

Funktion Namn Kontakt Uppdrag
Ordförande Lars-Göran Jansson, Karlstad ordforande@varmlandsrotter.se
054-83 75 81
Lokalgruppsansvarig
Vice ordförande Britt-Marie Johansson, Forshaga vice@varmlandsrotter.se
070-530 63 30
Evenemang yttre
Sekreterare Gunnar Jonsson, Säffle sekreterare@varmlandsrotter.se
0533-105 59
Internetansvarig
Kassör Thore Jansson, Rottneros kassor@varmlandsrotter.se
070-190 45 93
Ledamot Ulf Fritzon, Forshaga 070-530 14 15
Ledamot Kjell Hasselroth, Karlstad 054-56 63 03 Sockenombudsansvarig
Ledamot Berith Hemmingberg, Munkfors 076-914 01 97
Vice sekreterare Eva Lejrin, Karlstad 070-685 99 60
Ledamot Sonja Östlund Skagerud, Skoghall 054-51 73 34
inre@varmlandsrotter.se
Evenemang inre

 Övriga funktionärsposter

Revisorer Lennart Sennmark, Karlstad
Christer Nilsson, Kristinehamn
(Roland Hammar, Deje)
Valberedning Peter Borg, Molkom
Ragnar Johansson, Forshaga
Kjerstin Tungström, Karlstad
Materialförvaltare Lars-Göran Jansson, Karlstad
Jouransvarig Peter Borg, Molkom
Redaktör VärmlandsAnor Carl-Johan Ivarsson, Söderköping
Tidningslayout Kerstin Osterman – KEOZ
Facebookadministratör Elisabeth Björkman, Grava

Vilka som varit förtroendevald tidigare år kan du se här.

”CV”

Lars-Göran Jansson, ordförande
Jag föddes 1959 i Ängebäck i Nyeds socken. Bor  i Karlstad och är till professionen affärssystemkonsult. Som konsult hjälper jag företag att få bästa möjliga hjälp och stöd av sitt affärssystem. Jag och min sambo bor på Mjölnargården och har en numera vuxen och utflugen son. Mitt intresse för släktforskning väcktes tidigt av att en släktforskare på 60-talet gjort en stamtavla utgående från Erik Jonsson född 1705 och bosatt i Fageråsen, Nyed. Detta var en av vår släkts anfäder. På pappas sida är alla anor från Nyed och på mammas från Väse. Började släktforska 2001 och är medlem i Värmlands släktforskarförening sedan 2002. Mina första trevande forskarförsök gjordes på Arkivcentrum i Karlstad med hjälp av mikrokort och läsare. Är sedan 2004 ordförande i ”Släktföreningen Erik Jonsson-släkten från Fageråsen”. Bland mina slutförda projekt är jag nog mest nöjd med ”En utvandrare från Suttertjärn” publicerad i Värmlandsanor 2003:4. Mina pågående projekt är en antavla för vår son, och en dokumentation om livet i byn Ängebäck, samt några personporträtt. De församlingar jag forskat i mest igenom åren är Nyed, Väse, Sunnemo och Gustav Adolf, och brukar försöka hjälpa andra släktforskare via Anbytarforum i mån av tid.

Britt-Marie Johansson, vice ordförande
Jag är en värmländska som är uppväxt i Forshaga där jag också är bosatt idag efter en kortare period som bosatt i Karlstad. I mitt yrkesliv har jag i 40 år arbetat på Telia där jag till största delen arbetat som Kompetensutvecklare dvs. utbildat både nyanställd och befintlig personal. Mitt intresse för släktforskning startade i slutet på 80-talet då det kom ett brev från USA där släktingar sökte efter sin svenska släkt. Idag vet jag att mina anor kommer mestadels från Värmland med inslag från Närke och Skåne. Det är bönder, ladugårdskarlar, pigor och drängar i en lång rad med inslag av en och annan indelt soldat så jag kan med stolthet säga att jag är kommen från ”de grå stugornas folk”. Sedan många år har jag varit medlem i Värmlands Släktforskarförening. Från 2017 är jag ny medlem i styrelsen och verksam i föreningens programgrupp.

Gunnar Jonsson, sekreterare
Jag är född 1958 och uppvuxen i Säffle. Efter tre-årigt tekniskt gymnasium med inriktning på industrielektronik, anställdes jag vid Värmlands Trä i Säffle, där jag varit hyvelmästare i 35 år. När hyvelverksamheten lades ner i Säffle valde jag att inom samma företag bli målare. Jag började släktforska den 23 oktober 1980 och har mina anor främst i Värmland (längs Byälven och Klarälven) och Ångermanland (runt Säbrå). Jag har tidigare lett studiecirklar i släktforskning inom Studieförbundet Vuxenskolan. Jag har INTE anor på Värmlandsnäs. Jag har varit medlem i Värmlands Släktforskarförening sedan starten 1983, och blev vald till sekreterare 1993. Inom föreningen är jag även redaktör för denna hemsida och ansvarig för postorderförsäljningen samt samordnare för kyrkboksregistren. Jag är även medlem i Kila Hembygdsförening, Säffle Hembygdsförening och föreningen DIS. Mina forskarprojekt är bygdeforskning i Kila (främst östra delen), register till arkivalier rörande Kila, ättlingar till klockaren Elias Carlberg i Kila samt ”konsultarbete” i torpinventeringar runt Säffle. Jag bor kvar i den lilla och mysiga staden Säffle. Mina intressen förutom släktforskning är geocaching, bygdeforskning, foto, data (bl a databashantering och bildbehandling) och svampplockning.

Thore Jansson, kassör
Jag är född 1950 och uppvuxen i Rottneros. Efter gymnasiala studier på korrespondensgymnasium i Sunne, gick jag en postgymnasial ekonomisk utbildning med inriktning på databehandling i Örebro. Sedan blev det militärtjänst på I2 i Karlstad och där var min plutonchef en viss sergeant Olsson, numera ordförande i Värmlands Släktforskarförening. Min yrkesbana kom att starta på Sunne Gummifabrik 1971 och efter 18 år där i diverse befattningar blev det Karlstad och MPS & Partner som arbetsgivare. De senaste 8 åren har jag varit min egen arbetsgivare i det egna bolaget Future Consulting. Släktforskning kom jag i kontakt med för c:a 2 år sedan och efter detta har intresset bara ökat. Mina anor har jag på fars sida i Sunne och Gettjärnstrakten. På mors sida rör det sig om strax öster om Sunne, Torsberg, Gullsby och längre tillbaks till Lysvik. Idrott har alltid varit mitt stora fritidsintresse och jag är sedan 2003 styrelseledamot i Värmlands Fotbollsförbund.

Ulf Fritzson, ledamot
Från Karlsborg vid Vättern, men värmlänning sedan 1987. Flyttade till mitt nuvarande hem i Forshaga 1991, en kort tid innan den sista timmerflottningen på Klarälven genomfördes. Mina kontakter med släktforskningen startade först år 2012 och att intresset tog fart hade nog flera orsaker. Det naturliga (tycks det) med att man med åren blir lite nyfiken på sina förfäder sammanföll med en förtätad kontakt med min farbror som varit en trägen samlare på såväl foton som brev och allehanda prylar med släktanknytning. Att också bo nära nog granne med en viss Hans Olsson (flerårig ordf i VSF) gjorde att ”glöden tändes”. Kort efter att jag blev värmlänning började jag arbeta på PostNord i Karlstad och där har jag blivit kvar. Fritiden har under stora delar av livet handlat om fotboll. Visst spelade man en del i ungdomen men det är tränar/ledarsidan som dominerat. Åtminstone fram till för några år sedan då detta fasades ut och jag kunde återuppta ett lite vilande intresse i form av fiske. Abborre och gös är favoriterna. Mina anor finns där vid Vättern i Mölltorps församling (R) men också i Småland. Mina historiska kopplingar till Värmland är få men intresset för landskapet finns där ändå. Blev styrelseledamot 2018.

Kjell Hasselroth, ledamot
Jag är född och uppväxt i Forshaga, där bar jag efternamnet Magnusson. Min familj bestämde att vi skulle byta till min mors släkt namn Hasselroth. I mitt yrkesliv har jag varit yrkesofficer på Värmlands regemente fram till nedläggningen 2000. Efter det var jag verksam på Försvarshögskolan i Karlstad där jag åkte landet runt och undervisade på IT-system för personalredovisning. Är nu sedan några år pensionär och bor i Karlstad och i Högboda där jag har en liten skogsfastighet . Är även engagerad i Brigadmuseum och i Värmlands regementets kamratförening här finns lite bilder och filmer att titta på. Släktforskningen började jag med för ca 8 år sedan och mycket av forskningen på min mors sida har jag fått hjälp med. Den publicerade jag som antavla 184 i VärmlandsAnor 2014:1. Jag är också medlem i DIS (Datorhjälp I Släktforskningen) och jag har också publierat min forskning i Disbyt. Jag använder mig av programmet ”Min Släkt” och bedriver även utbildning på programmet via Medborgarskolan i Karlstad.  Är nyfiken på vad DNA-Släktforskning kan ge för information, så det får väl bli nästa projekt. Känner mig hedrad av att jag har blivet invald i styrelsen och skall försöka göra mitt bästa för att en bra förening skall bli ännu bättre.

Berith Hemmingberg, ledamot
Jag är född 1960 i Göteborg och bodde där i 25 år. Efter det flyttade jag till Stockholm, gifte mig och fick mina 2 döttrar. Stannade där i 21 år. Bott i Munkfors 11 år. Släktforskning har jag försökt mig på redan i 20-års åldern, men kom igång på riktigt för omkring 20 år sedan. Sedan 8-9 år har jag haft släktforskarkurser genom ABF, ungefär lika länge har jag varit med på Kärnåsen under Klarhäljaveckan. Jag var med och startade släktforskarjouren på Hagfors bibliotek för ca 9 år sedan. Har varit relativt aktiv i Värmlands släktforskarförening sedan dess.

Eva Lejrin, ledamot
Jag började släktforska 2006 efter att i flera år haft funderingar på att börja. Men det är svårt att få tiden att räcka till när man jobbar och har familj – men nu när barnen är utflugna och jobbet inte tar någon tid längre så finns inga hinder. Min släkt är utspridd – Dalarna, Hälsingland, Ångermanland och t o m Finland, ja även Värmland och Amerika förstås – och min forskning har hittills gett mig många nya vänner och kontakter såväl i Sverige som utomlands. Själv är jag född och uppvuxen i Karlstad men har varit härifrån i många år. Är tillbaka i stan igen sedan 2001.

Sonja Östlund Skagerud, ledamot
1 juni 2012 fick jag avtalspension efter att ha jobbat 44 år på Nordea Bank AB /Wermlandsbanken. Det gav mig möjlighet att satsa mer tid på min släktforskning. Jag är född, uppväxt och bosatt på Hammarö. Är dock ingen äkta Hammarötass, då min far kom från Oviken i Jämtland och min mor från Värmländska Brunskog. Intresset för släktforskning har funnits sedan 70-talet, då vi fick tillgång till ett släktforskningsmaterial över ”Fågelsjösläkten i Bergs kommun”, fars rötter på hans mors sida. Har senare också fått tillgång till böcker om Gränsjösätrane och Södra Finnskogen i Glava, som är en del av min mors rötter. Världsarvsgården ”Bortom Åa i Fågelsjö” är idag ett museum och byggdes i samband med att området koloniserades av finländare på 1600-talet, vars anfader var Markku Suutari från Lievestuori, Rautalampi socken i Finland, född omkring 1550 död 1633. 2009 blev jag medlem i Värmlands Släktforskarförening och gick då en grundkurs i släktforskning för Hans Olsson på Medborgarskolan. För att fördjupa mina kunskaper har jag även gått kurserna: Att läsa gamla handstilar, Historiska kartor och programmet Min släkt. Sedan ett par år tillbaka deltar jag tillsammans med 10 andra släktforskare i en släktforskningscirkel på Medborgarskolan. I min släktforskning har jag gått ut från mina barnbarn och försöker följa deras rötter bakåt i tiden. Det är min förhoppning att någon gång i framtiden kunna sammanställa en skrift till dem om deras historiska bakgrund som innehåller skogsfinnar, torpare o bönder, bergslagsmän, smeder, soldater, valloner m.m.

Värmlands Släktforskarförenings hemsida