Styrelsen

Styrelsen för Värmlands Släktforskarförening väljs vid föreningens årsmöte. Mandattiden är två år för ledamöter och ordförande.

Styrelsen 2017

vsf_liten-jpeg

Lars-Göran Jansson, tf ordförande
Lars-Göran Jansson
tf ordförande

Gunnar Jonsson Sekreterare
Gunnar Jonsson
Sekreterare
Webredaktör

Thore JanssonKassör Medlemsansvarig
Thore Jansson
Kassör
Medlemsansvarig

Kjell Hasselroth, ledamot
Kjell Hasselroth, Ledamot

Eva Lejrin Ledamot
Eva Lejrin
Ledamot

Monica Lööf Ledamot
Monica Lööf
Ledamot

Britt-Marie Johansson, ledamot
Britt-Marie Johansson, Ledamot

Sonja Skagerud Östlund Ledamot
Sonja Östlund Skagerud
Ledamot

Bengt-Åke Svenningson, ledamot
Bengt-Åke Svenningson, Ledamot

Kontaktuppgifter

Funktion Namn Kontakt
Ordförande Vakant ordforande@varmlandsrotter.se
tf ordförande Lars-Göran Jansson, Karlstad vice@varmlandsrotter.se
054-83 75 81
Sekreterare Gunnar Jonsson, Säffle sekreterare@varmlandsrotter.se
0533-105 59
Kassör Thore Jansson, Rottneros kassor@varmlandsrotter.se
070-190 45 93
Ledamot Kjell Hasselroth, Karlstad 054-56 63 03
Ledamot Britt-Marie Johansson, Forshaga 070-530 63 30
Ledamot Eva Lejrin, Karlstad 070-685 99 60
Ledamot Monica Lööf, Hammarö 054-51 73 10
Ledamot Bengt-Åke Svenningsson, Karlstad bsven@hotmail.com
070-253 73 78
Ledamot Sonja Östlund Skagerud, Skoghall 054-51 73 34

 Övriga funktionärer

Revisorer KG Lindgren, Säffle
Lennart Sennmark, Karlstad
(Jens-Åke Nilsson, Karlstad)
Valberedning Peter Borg, Molkom
Ragnar Johansson, Forshaga
Kjerstin Tungström, Karlstad
Internetansvarig Gunnar Jonsson, Säffle
Materialförvaltare Bengt-Åke Svenningsson, Karlstad
Sockenombudsansvarig  Kjell Hasselroth, Karlstad
Jouransvarig Peter Borg, Molkom
Redaktör VärmlandsAnor Carl-Johan Ivarsson, Söderköping
Tidningslayout Kerstin Osterman – KEOZ
Facebookadministratör Elisabeth Björkman, Grava

Vilka som varit förtroendevald tidigare år kan du se här.

”CV”

Lars-Göran Jansson, tf ordförande
Jag föddes 1959 i Ängebäck i Nyeds socken. Bor sedan 35 år tillbaka i Karlstad och är till professionen affärssystemkonsult. Som konsult hjälper jag företag att få bästa möjliga hjälp och stöd av sitt affärssystem. Jag och min sambo bor på Mjölnargården och har en numera vuxen och utflugen son. Mitt intresse för släktforskning väcktes tidigt av att en släktforskare på 60-talet gjort en stamtavla utgående från Erik Jonsson född 1705 och bosatt i Fageråsen, Nyed. Detta var en av vår släkts anfäder. På pappas sida är alla anor från Nyed och på mammas från Väse. Började släktforska 2001 och är medlem i Värmlands släktforskarförening sedan 2002. Mina första trevande forskarförsök gjordes på Arkivcentrum i Karlstad med hjälp av mikrokort och läsare. Är sedan 2004 ordförande i ”Släktföreningen Erik Jonsson-släkten från Fageråsen”. Bland mina slutförda projekt är jag nog mest nöjd med ”En utvandrare från Suttertjärn” publicerad i Värmlandsanor 2003:4. Mina pågående projekt är en antavla för vår son, och en dokumentation om livet i byn Ängebäck, samt några personporträtt. De församlingar jag forskat i mest igenom åren är Nyed, Väse, Sunnemo och Gustav Adolf, och brukar försöka hjälpa andra släktforskare via Anbytarforum i mån av tid.

Gunnar Jonsson, sekreterare
Jag är född 1958 och uppvuxen i Säffle. Efter tre-årigt tekniskt gymnasium med inriktning på industrielektronik, anställdes jag vid Värmlands Trä i Säffle, där jag varit hyvelmästare i 35 år. När hyvelverksamheten lades ner i Säffle valde jag att inom samma företag bli målare. Jag började släktforska den 23 oktober 1980 och har mina anor främst i Värmland (längs Byälven och Klarälven) och Ångermanland (runt Säbrå). Jag har tidigare lett studiecirklar i släktforskning inom Studieförbundet Vuxenskolan. Jag har INTE anor på Värmlandsnäs. Jag har varit medlem i Värmlands Släktforskarförening sedan starten 1983, och blev vald till sekreterare 1993. Inom föreningen är jag även redaktör för denna hemsida och ansvarig för postorderförsäljningen samt samordnare för kyrkboksregistren. Jag är även medlem i Kila Hembygdsförening, Säffle Hembygdsförening, DIS och Genealogiska Föreningen. Mina forskarprojekt är bygdeforskning i Kila (främst östra delen), register till arkivalier rörande Kila, ättlingar till klockaren Elias Carlberg i Kila samt ”konsultarbete” i torpinventeringar runt Säffle. Jag bor kvar i den lilla och mysiga staden Säffle. Mina intressen förutom släktforskning är geocaching, bygdeforskning, foto, data (bl a databashantering och bildbehandling) och svampplockning.

Thore Jansson, kassör
Jag är född 1950 och uppvuxen i Rottneros. Efter gymnasiala studier på korrespondensgymnasium i Sunne, gick jag en postgymnasial ekonomisk utbildning med inriktning på databehandling i Örebro. Sedan blev det militärtjänst på I2 i Karlstad och där var min plutonchef en viss sergeant Olsson, numera ordförande i Värmlands Släktforskarförening. Min yrkesbana kom att starta på Sunne Gummifabrik 1971 och efter 18 år där i diverse befattningar blev det Karlstad och MPS & Partner som arbetsgivare. De senaste 8 åren har jag varit min egen arbetsgivare i det egna bolaget Future Consulting. Släktforskning kom jag i kontakt med för c:a 2 år sedan och efter detta har intresset bara ökat. Mina anor har jag på fars sida i Sunne och Gettjärnstrakten. På mors sida rör det sig om strax öster om Sunne, Torsberg, Gullsby och längre tillbaks till Lysvik. Idrott har alltid varit mitt stora fritidsintresse och jag är sedan 2003 styrelseledamot i Värmlands Fotbollsförbund.

Kjell Hasselroth, ledamot

Jag är född och uppväxt i Forshaga, där bar jag efternamnet Magnusson. Min familj bestämde att vi skulle byta till min mors släkt namn Hasselroth. I mitt yrkesliv har jag varit yrkesofficer på Värmlands regemente fram till nedläggningen 2000. Efter det var jag verksam på Försvarshögskolan i Karlstad där jag åkte landet runt och undervisade på IT-system för personalredovisning. Är nu sedan några år pensionär och bor i Karlstad och i Högboda där jag har en liten skogsfastighet . Är även engagerad i Brigadmuseum och i Värmlands regementets kamratförening här finns lite bilder och filmer att titta på. Släktforskningen började jag med för ca 8 år sedan och mycket av forskningen på min mors sida har jag fått hjälp med. Den publicerade jag som antavla 184 i VärmlandsAnor 2014:1. Jag är också medlem i DIS (Datorhjälp I Släktforskningen) och jag har också publierat min forskning i Disbyt. Jag använder mig av programmet ”Min Släkt” och bedriver även utbildning på programmet via Medborgarskolan i Karlstad.  Är nyfiken på vad DNA-Släktforskning kan ge för information, så det får väl bli nästa projekt. Känner mig hedrad av att jag har blivet invald i styrelsen och skall försöka göra mitt bästa för att en bra förening skall bli ännu bättre.

Britt-Marie Johansson, ledamot

Jag är en värmländska som är uppväxt i Forshaga där jag också är bosatt idag efter en kortare period som bosatt i Karlstad. I mitt yrkesliv har jag i 40 år arbetat på Telia där jag till största delen arbetat som Kompetensutvecklare dvs. utbildat både nyanställd och befintlig personal. Mitt intresse för släktforskning startade i slutet på 80-talet då det kom ett brev från USA där släktingar sökte efter sin svenska släkt. Idag vet jag att mina anor kommer mestadels från Värmland med inslag från Närke och Skåne. Det är bönder, ladugårdskarlar, pigor och drängar i en lång rad med inslag av en och annan indelt soldat så jag kan med stolthet säga att jag är kommen från ”de grå stugornas folk”. Sedan många år har jag varit medlem i Värmlands Släktforskarförening. Från 2017 är jag ny medlem i styrelsen och verksam i föreningens programgrupp.

Eva Lejrin, ledamot
Jag började släktforska 2006 efter att i flera år haft funderingar på att börja. Men det är svårt att få tiden att räcka till när man jobbar och har familj – men nu när barnen är utflugna och jobbet inte tar någon tid längre så finns inga hinder. Min släkt är utspridd – Dalarna, Hälsingland, Ångermanland och t o m Finland, ja även Värmland och Amerika förstås – och min forskning har hittills gett mig många nya vänner och kontakter såväl i Sverige som utomlands. Själv är jag född och uppvuxen i Karlstad men har varit härifrån i många år. Är tillbaka i stan igen sedan 2001.

Monica Lööf, ledamot
Jag är född i Köping Västmanland, men flyttade till Karlstad redan som 2 åring, Växte upp i Klara och senare på Kvarnberget. Gifte mej 1966 och flyttade till Hammarö. Jag började med släktforskning 2009 i en nybörjarkurs för Hans Olsson på Medborgarskolan och blev då medlem i Värmlands släktforskarförening. Släktforskning är nu ett av mina stora intressen. Har fortsatt med en kamratcirkel i släktforskning. Vi har forskarträffar vid datorn på Medborgarskolan. Vi är 11 kursdeltagare och de flesta har varit med från början och vi har det jättetrevligt!! Jag har forskat på min släkt i Gästrikland och Västmanland och även i Värmland för min man kommer härifrån och ibland hjälper vänner att finna sina rötter.

Bengt-Åke Svenningsson, ledamot

Jag är född och uppvuxen i Jönköping, varefter följde studier i Lund. Sedan 1980 är jag bosatt i Karlstad, där jag fram till pensioneringen jobbade som högstadielärare. Jag började släktforska för ca 2 år sedan och blev i samband med det medlem i föreningen. Har deltagit flitigt i Facebook-grupper om släktforskning och har även varit jourhavande släktforskare på Arkivcentrum. Ett annat stort intresse är musik (folkmusik), där jag faktiskt vid något tillfälle haft nytta av mina släktforskningskunskaper.

Sonja Östlund Skagerud, ledamot
1 juni 2012 fick jag avtalspension efter att ha jobbat 44 år på Nordea Bank AB /Wermlandsbanken. Det gav mig möjlighet att satsa mer tid på min släktforskning. Jag är född, uppväxt och bosatt på Hammarö. Är dock ingen äkta Hammarötass, då min far kom från Oviken i Jämtland och min mor från Värmländska Brunskog. Intresset för släktforskning har funnits sedan 70-talet, då vi fick tillgång till ett släktforskningsmaterial över ”Fågelsjösläkten i Bergs kommun”, fars rötter på hans mors sida. Har senare också fått tillgång till böcker om Gränsjösätrane och Södra Finnskogen i Glava, som är en del av min mors rötter. Världsarvsgården ”Bortom Åa i Fågelsjö” är idag ett museum och byggdes i samband med att området koloniserades av finländare på 1600-talet, vars anfader var Markku Suutari från Lievestuori, Rautalampi socken i Finland, född omkring 1550 död 1633. 2009 blev jag medlem i Värmlands Släktforskarförening och gick då en grundkurs i släktforskning för Hans Olsson på Medborgarskolan. För att fördjupa mina kunskaper har jag även gått kurserna: Att läsa gamla handstilar, Historiska kartor och programmet Min släkt. Sedan ett par år tillbaka deltar jag tillsammans med 10 andra släktforskare i en släktforskningscirkel på Medborgarskolan. I min släktforskning har jag gått ut från mina barnbarn och försöker följa deras rötter bakåt i tiden. Det är min förhoppning att någon gång i framtiden kunna sammanställa en skrift till dem om deras historiska bakgrund som innehåller skogsfinnar, torpare o bönder, bergslagsmän, smeder, soldater, valloner m.m.

Värmlands Släktforskarförenings hemsida